Voor wie?

Particulier bouwen

Het Ekoflin CLT concept biedt voor bouwend Nederland vele voordelen vergeleken met de traditionele manier van bouwen. Tevens is eventueel zelf afbouwen met een houten CLT casco véél eenvoudiger voor de handige doe het zelver!
Ekoflin speelt in op de groeiende behoefte van de markt om energiezuinig, milieubewust, snel en flexibel te bouwen. De groeiende vraag naar energiezuinige en comfortabele woningen neemt in hoog tempo toe. Voor de toekomstige bewoner is het niet alleen het wonen economisch aantrekkelijk is, maar ook dat hij voldoende comfort ervaart. Het Ekoflin CLT systeem maakt dit mogelijk.

Ekoflin particulier bouwen  CLT (cross laminated timber) en KLH kruislagen hout. De panelen zijn opgebouwd uit kruislings verlijmde lagen vurenhout geproduceerd in PEFC gecertifeerde bossen en een duurzaam gebruik is hiermee gewaarborgd.

De grondstof voor het Ekoflin CLT systeem is vurenhout. Dit is CO²-neutraal en wordt geproduceerd in duurzaam beheerde bossen en heeft dan ook het PEFC-certificaat. Daarnaast is voor het produceren van CLT maar een minimum aan energie nodig, dit in tegenstelling tot vele conventionele bouwstoffen.

Het Ekoflin CLT concept biedt bouwend Nederland vele voordelen vergeleken met de traditionele manier van bouwen. Bij het bouwen op de manier van Ekoflin vervangt u kalkzandsteen, gips of betonnen wanden door minimaal 100 mm 5-laags verlijmde houten panelen, die een maximale afmeting van 19,5 m1 x 3,5 m¹ hebben. De dragende constructieve wanden worden dus in één geheel geleverd. Dit geldt voor zowel de voor- en achtergevels als zijgevels. Sparingen voor ramen en deuren worden af fabriek voorzien, tevens worden sparingen voor wandcontactdozen op verzoek ingefreesd of kunnen na levering zelf worden aangebracht. Met het CLT concept kan dus zeer flexibel gebouwd worden.

Massief houten gelamineerde vloersystemen


Ook de betonnen vloeren - met uitzondering van de begane grond vloer - kunnen worden vervangen door massief houten gelamineerde vloersystemen. De dikte van de vloer is afhankelijk van de vrije overspanning en het toegestane gewicht per m2. Een vrije overspanning van 550 cm met een doorbuiging 1/350 en een belasting van 2,0 KN heeft bijvoorbeeld een dikte van 180 mm. De vloerpanelen zijn  125 cm in in XL uitvoering maximaal 350 cm breed en worden op lengte geleverd. Tevens kunnen ze worden voorzien van een frezing voor later aan te brengen lichtpunten. Een groot voordeel is dan dat men in de gebouwde woning zelf de plaats kan bepalen waar de lampen komen te hangen. Geen witte plaatjes meer aan het plafond!

Bij grotere overspanningen of andere constructieve oplossingen is het mogelijk om een gelamineerde of stalen onderconstructie aan te brengen. Deze worden ook verzorgd en geleverd door Ekoflin.

Nederlands fabricaat prefab daksystemen


Voor de daken wordt gebruikgemaakt van CLT panelen of een Nederlands fabricaat prefab daksysteem. Hiermee wordt de woning of ander bouwproject afgewerkt en voorzien van een kant en klaar dak, eventueel inclusief dakramen, zonnepanelen, dakkapellen en schoorstenen.

Voordelen van het CLT systeem


Het bouwen met het Ekoflin CLT systeem herbergt vele voordelen voor de bewoners. Aan de buitenzijde van het CLT systeem dient men standaard isolatie aan te brengen. Deze kan dunner worden uitgevoerd dan bij traditionele bouwmethoden omdat de houten wand van 100 mm een Lambdawaarde heeft van 0,12 en dus wezenlijk bijdraagt aan de isolatie van de woning. Bij de montage van het Ekoflin BBS systeem ontstaat een minimum aantal naden waardoor het ook zeer eenvoudig is om de gehele woning luchtdicht te maken, wat direct inspeelt op de strenger wordende EPC-normeringen. Tevens kan er met Ekoflin systeem eenvoudiger energieneutraal gebouwd worden, vanwege de hoge isolerende werking van hout. Als gevelafwerking kan de bewoner kiezen voor gevelstenen, stucwerk of hout, precies zoals hij dat wenst.

De binnenzijde van de woning - zowel de wanden als het plafond - wordt afgewerkt met 12,5 mm gipsplaten. Deze kunnen dan later naar wens afgewerkt worden. De gipsplaten kunnen direct zonder regelwerk op de wanden en plafonds geschroefd worden en dragen nog eens extra bij aan brand- en geluidseisen. Standaard halen de 5-laagse houtenconstructies al een brandwerendheid van 60 minuten, zonder de gipsbeplating.

De monteurs van Ekoflin staan garant voor een snelle en verantwoorde montage van het houten casco. Een voordeel hierbij is dat het Ekoflin CLT systeem ook tijdens vorstdagen gewoon gemonteerd kan worden en er dus geen verlet is door koude. De eventuele afbouw kan door de “zelfbouwer” op eenvoudige wijze gedaan worden. U kunt er dus voor kiezen om het houten casco door ons te laten verzorgen en de afbouw zelf ter hand te nemen.

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van reeds gerealiseerde woningen met het CLT systeem.

Ekoflin particulier bouwenEkoflin particulier bouwenEkoflin particulier bouwen

Heeft u al kant-en-klare tekeningen van uw droomhuis dan kan het in de meeste gevallen tóch omgebouwd worden naar het houten Ekoflin CLT systeem. Wij kunnen dan voor u een aangepaste offerte verzorgen. Ook uw huidige aannemer kan het Ekoflin CLT systeem voor u aanvragen en bestellen.

Wooncomfort


Wonen in een houten woning biedt de bewoners veel comfort, wat onder meer een gevolg is van de hoge mate van vochtopname uit de lucht door het hout. Dit vocht komt weer vrij als de luchtvochtigheid in de woning daalt. Het is dus een zelfregulerend systeem dat de luchtvochtigheid op peil houdt en dit geeft een comfortabel en rustig gevoel. Ook zit er in hout geen radonstraling, in tegenstelling tot grondstoffen die gedolven worden zoals zand, cement, mergel en gips. Verder heeft het Ekoflin CLT systeem als voordeel dat het nauwelijks krimpt en uitzet, wat komt de kruiselings verlijmde delen. Krimpscheuren in de aansluitingen van wanden en gevels boven deuren en kozijnen behoren dan ook tot het verleden. Ook wordt het ophangen van gordijnen, schilderijen, klokken, lampen enzovoorts een fluitje van een cent, u heeft namelijk geen boormachine meer nodig!

Hout heeft van nature een hoog isolerende werking, waardoor in de wintermaanden de warmte in de woning blijft, terwijl in de zomermaanden de warmte buiten blijft en het in huis heerlijk koel is.

Graag helpen wij u bij het vinden van een architect en eventueel aannemer die ervaring hebben met ons bouwsysteem. Voor al uw vragen rondom het Ekoflin CLT systeem kunt u contact met ons opnemen.
Freebooter
Biophilic design op het Amsterdamse Zeeburgereiland
Bekijk project