Voor wie?

Aannemers

Ekoflin speelt al jaren in op de groeiende behoefte van de markt om energiezuinig, milieubewust, snel en flexibel te bouwen. Dit met het oog op de volgende generaties, om ook voor hen een leefbare planeet te behouden.

Het Ekoflin BBS systeem


De groeiende vraag naar energiezuinige en comfortabele woningen neemt in hoog tempo toe. Voor aannemers is het belangrijk dat het ook economisch aantrekkelijk is om aan deze eisen te moeten voldoen. Het Ekoflin CLT systeem maakt dit mogelijk. Tevens is het verwezelijken van Circulaire en/of Breeam gecertificeerde gebouwen eenvoudig met het Ekoflin BBS syteem.

De grondstof voor het Ekoflin CLT systeem is vurenhout. Dit is CO2-neutraal en wordt geproduceerd in duurzaam beheerde bossen en heeft dan ook het PEFC-certificaat. Daarnaast is voor het produceren van BBS maar een minimum aan energie nodig, dit in tegenstelling tot vele conventionele bouwstoffen. Ander in de markt gebruikte termen voor s CLT (cross laminated timber) is KLH kruislagen hout en BBS (breitbrettschichtholz).

Het Ekoflin CLT concept biedt bouwend Nederland vele voordelen vergeleken met de traditionele manier van bouwen. Bij het bouwen op de manier van Ekoflin vervangt u kalkzandsteen, gips of betonnen wanden door minimaal 100 mm 5-laags verlijmde houten panelen, die een maximale afmeting van 19,50 m1 x 3,5 m1 hebben. De dragende constructieve wanden worden dus in één geheel geleverd. Dit geldt voor zowel de voor- en achtergevels als zijgevels. Sparingen voor ramen en deuren worden af fabriek voorzien, tevens worden sparingen voor wandcontactdozen op verzoek ingefreesd of kunnen na levering zelf worden aangebracht. Met het CLT concept kan dus zeer flexibel gebouwd worden.

Vloeren


Ook de betonnen vloeren - met uitzondering van de beganegrondvloer - kunnen worden vervangen door massief houten gelamineerde vloersystemen. De dikte van de vloer is afhankelijk van de vrije overspanning en het toegestane gewicht per m2. Een vrije overspanning van 550 met een doorbuiging 1/350 en een belasting van 2,0 KN heeft bijvoorbeeld een dikte van 180 mm. De vloerpanelen kunnen in 125 cm breed en in XL tot 350 cm breed worden op lengte geleverd. Tevens kunnen ze worden voorzien van een frezing voor later aan te brengen lichtpunten. Bij grotere overspanningen of bij andere constructieve oplossingen is het mogelijk om een gelamineerde of stalen onderconstructie aan te brengen. Deze worden ook verzorgd en geleverd door Ekoflin BV.

Voor de afwerking van de vloeren kan men gewoon voor een cementdekvloer kiezen of voor een droog afwerksysteem zoals estrichelementen. Hierdoor is het mogelijk om de leidingen die over de vloer lopen weg te werken.

Daken


Voor de daken wordt gebruikgemaakt van CLT panelen of van Nederlands fabricaat prefab daksystemen. Hiermee wordt de woning of ander bouwproject afgewerkt en voorzien van een kant-en-klaar dak, eventueel inclusief dakramen, zonnepanelen, dakkapellen en schoorstenen.

Ekoflin bbs systeemEkoflin bbs systeem

Snel bouwen


Het bouwen met het Ekoflin CLT systeem herbergt vele voordelen voor de bouwer en de gebruiker. Voor de bouwer is met name de snelheid van bouwen interessant. Een rijwoning per dag inclusief prefab dak behoort absoluut tot de mogelijkheden. De bouw kan dan al luchtdicht zijn als er gekozen wordt voor HSB voor- en achtergevels compleet met ingebouwde kozijnen, in plaats van CLT gevels. Energiezuinig of zelfs Passief Bouwen wordt met het Ekoflin CLTsysteem sneller haalbaar vanwege het eenvoudig luchtdicht kunnen bouwen en de hoge isolerende werking van hout.

Isolatie & afwerking


Aan de buitenzijde van het CLT systeem dient de aannemer standaard isolatie aan te brengen. Deze kan dunner worden uitgevoerd dan bij traditionele bouwmethoden omdat de houten wand van 100 mm een Lambdawaarde heeft van 0,12 en dus wezenlijk bijdraagt aan de isolatie aan de woning. Bij de montage van het Ekoflin BBS systeem ontstaat een minimum aantal naden waardoor het ook zeer eenvoudig is om de gehele woning luchtdicht te maken, wat direct inspeelt op de strenger wordende EPC-normeringen. Tevens kan er met het Ekoflin systeem eenvoudiger energieneutraal gebouwd worden. Als gevelafwerking kan de aannemer kiezen voor gevelstenen, stucwerk of hout, precies zoals de opdrachtgever dat wenst.

De binnenzijde van de woning - zowel de wanden als het plafond - wordt afgewerkt met 12,5 mm gipsplaten. Deze kunnen dan later naar wens afgewerkt worden. De gipsplaten kunnen direct zonder regelwerk op de wanden en plafonds geschroefd worden en dragen nog eens extra bij aan brand- en geluidseisen. Standaard halen de 5-laagse houten constructies al een brandwerendheid van 60 minuten, zonder de gipsbeplating.
Constructies tot 120 minuten voor hoogbouw met "kaal" CLT, behoort ook tot de mogelijkheden.

De eigen monteurs van Ekoflin staan garant voor een snelle en verantwoorde montage van het houten casco. Een voordeel hierbij is dat het Ekoflin CLT systeem ook tijdens vorstdagen gewoon gemonteerd kan worden.

Voordelen voor de aannemer op een rij:


 1. Snelle montage van de casco’s
 2. Meestal geen lateien nodig aan de binnenzijde
 3. Kortere bouwtijd door droog bouwsysteem en tegelijkertijd binnen en buiten aan het werk
 4. Vloeren behoeven geen onderslagen tijdens de bouw
 5. Sneller en makkelijker monteren van kozijnen
 6. Eenvoudigere details bij luchtdicht maken bouwobject
 7. Wanden zijn altijd vlak, geen cement- of lijmbaarden
 8. Vlakke en snelle montage van de gevelisolatie
 9. Door snelle bouwmontage is het systeem ook zeer geschikt voor binnenstedelijke gebieden
 10. Makkelijk later aanpassingen te maken bij doorvoeren, elektrische installaties enz.
 11. Enz.
Active House
De unieke woning van architect Reimar von Meding
Bekijk project